Tavenie lacného zdroja

Zápisník experimentátora

Prednedávnom rodičia doma upratovali a výsledkom bolo nájdenie záhadného malého zdroja, ktorý sa dal prepínať na rôzne napätia. Taká multifunkčná vecička, aké sa zvyknú predávať u Číňanov, ale toto bolo asi staršieho dáta a zakúpené v dobách, kedy tu ešte Číňanov nahrádzali burzy.

Zdroj som doma odskúšal s mojim LED svetlom a mal som pocit, že to celkom dobre funguje. LED svetlo svietilo, zdroj sa hrial len mierne a zdalo sa, že tá jeho polampérová hranica je dostatočná. Potom prišiel piatok po Vianociach, stretli sme sa s kolegom v práci a keďže sme predpokladali, že to bude skôr o kecaní, než o robení, hrali sme sa aj so zdrojom.
Teraz sme prepínali jednotlivé napätia a sledovali, ako LED svietili viac alebo menej. V jednej polohe sme to nechali zapnuté a asi po hodine začalo zo zdroja smrdieť. Chytil som ho do ruky, aby som ho vytiahol zo zásuvky a celá jeho horná polovica mi ostala v ruke. Plast sa roztavil. Ako tak sa to podarilo vytiahnuť zo zásuvky.
Keď to po hodine vychladlo tak, že sa dal zdroj chytiť do ruky, usporiadal som jeho záverečnú pitvu. Zdá sa, že problém bol v tom dômyselnom posuvnom prepínači, na ktorý boli popripájané drôty z transformátora. Prepínač bol labilnejší a keď som ho za jazdy prepínal, bolo vidno, že má aj nejaké medzipolohy, v ktorých by asi nemal ostávať. V jednej takejto medzilopohe sa asi navzájom prepojili dva sekundárne vinutia a to začalo poriadne žhaviť.

31.12.2013


Menu