Máš na to 10 sekund

Zápisník experimentátora

Prišiel mi domov záznamník zvuku s čipom ISD1820. V škatuľke bola samotná doska, jeden reproduktorík a pripojovacie vodiče. Aby to celé fungovalo, bolo treba priletovať vodiče k reproduktoru a zastrčiť ich do dosky. Pripojiť na 5 V a mohlo sa testovať. Kým som nahral vlastný zvuk, pustil som si ten, na ktorom ho testoval Číňan. Krásna ukážka toho, čo oni doma počúvajú z rádia.

A potom sa už testovalo. Na doske sú tri tlačidlá. Jedným sa nahráva zvuk. Druhý prehrá celú nahratú vzorku. Tretí hrá dovtedy, kým je stlačený. Kvalita zvuku síce nie je dokonalá, lebo sampluje okolo 5 kHz, zato je to okamžite použiteľné.
Najprv som sa s tým zabával iba ja. Keď som to doma vybalil a vysvetlil manželke, na čo to je, iba pokrútila hlavou a šla si čítať knižku. Ale to len dovtedy, kým som jej to nepriniesol oživené a nevyskúšala si to. Hneď to bolo o niečom inom a bavili sme s tým tak, že sme sa nerozprávali ako normálni ľudia, ale každý najprv nahral vetu do zariadenia a potom otrčil reproduktor na toho druhého.
Mám nejakú predstavu o tom, ako toto skombinovať s infračerveným detektorom pohybu, ATTiny85 a batériou, aby z toho vzniklo zariadenie, ktoré bude reagovať na pohyb prehraním zvuku. Umiestnené na správnom mieste to môže byť zdrojom nekonečnej zábavy.

30.01.2014


Menu