ATtiny85 ako generátor zvukov

Zápisník experimentátora

Hierarchy: ATtiny85

Zaujal ma projekt, ktorý z najmenšieho Arduina generuje slušne počuteľný zvuk. Našiel som ho na stránke Tiny Synth. Keď píšem, že slušný zvuk, tak je tým myslené niečo viac, ako obyčajné beep zvuky, ktoré môžete nájsť v príkladoch k Arduinu. V príklade sa využíva DDS syntéza a 64 MHz PLL, ktoré je schopný tento čip používať. Výsledkom je krásny osembitový zvuk, ktorý možno aj prekonáva časy, keď svetu dominovali ZX Spectrum a podobné počítače.

http://www.technoblogy.com/pictures/kvm/tinysynth.png
 
Výstup z čipu sa cez kondenzátor pripája priamo k reproduktoru. Napríklad k takémuto http://www.taydaelectronics.com/mylar-speaker-8-ohm-1w.html. Na prvé čítanie ma to vydesilo, ale mala by tam fungovať indukcia reproduktora (v tomto som amatér, takže to len tak hádam podľa textu v odkazovanom článku), ktorá bráni tomu, aby sa cez pin hnal príliš veľký prúd. Z reproduktora sa naozaj ozýva síce tichý, ale pomerne jasný zvuk. Ak by mal tento zvuk ísť do zosilňovača, odporúča sa ho filtrovať cez low-pass filter z jedného rezistora a kondenzátora.
Mal som doma aj veľký reproduktor, ktorý som vybral z vyhodenej reprobedne. Ten má výkon až 5 W, takže stojí za úvahu poskladať jeden zosilňovač z LM386 a skúsiť z toho dostať hlasnejší zvuk.

17.01.2015


Menu