Vzorky mikrokontrolérov zadarmo od Atmelu

Zápisník experimentátora

Približne pred mesiacom som absolvoval tortúru objednávania vzoriek zadarmo od Atmelu. Aby som to skrátil, napokon som sa vzdal, lebo tie vzorky sú zjavne určené iba pre veľkých zákazníkov. Ale celý ten môj pokus mal zaujímavú dohru.

Dnes ráno mi zavolal jeden človek z firmy, ktorá robí pre Slovensko distribútora mikrokontrolérov. Bohužiaľ som už stihol zabudnúť jej meno, lebo som ešte doobeda nevedel, že budem mať chuť o tom písať. V každom prípade to bola firma, od ktorej berú iní distribútori, od ktorých už môžu potom nakupovať aj smrteľníci. Tak sme s pánom na druhej strane aspoň prehodili pár slov.

Nebol som ani prvý, ani posledný človek, ktorý nejakým spôsobom došiel na to, že Atmel ponúka vzorky zadarmo. Údajne by mal byť pomer taký, že asi 80 percent pokusov sú hobby majstri a zvyšok sú nejaké firmy, ktoré aj plánujú čosi z tých čipov vyrábať vo veľkom. Aby ste boli pre Atmel zaujímaví, očakáva sa odber množstiev nie v kusoch, ale po celých veľkých baleniach, čo sú po pár tisíc kusov. Dotyčný lokálny distribútor dostane vždy echo od Atmelu a má preveriť, či spĺňate tieto podmienky a podľa toho vám čosi pošlú. A ten pán čo to preveruje vie celkom dobre o tom, že Atmel to má na stránke také hmlisté, že sa z toho nevysomárite a pokúsite sa o celé to objednanie na webovej stránke.

Zaujímavé bolo napríklad to, že ja som ani nič neobjednal. Došiel som iba po ten bod, že som zistil, že nemôžete použiť e-mail z gmailu. Po registrácii firemného e-mailu ma to ešte prenasledovalo na zadanie podrobných údajov o adrese a potom už sa dalo objednávať. Aj mikrokontroléry, ktoré ešte nie sú v predaji. Ja som mal záujem o SAMD10. Po nahádzaní čipov do koší ale vybehol ešte jeden formulár, z ktorého už bolo úplne jasné, že toto nie je pre hobby fanúšikov. Také údaje o rozpracovanosti projektu, v ktorom sa majú čipy použiť a čudesné exportné číselníky, o ktorých som predtým ani netušíl, dávali odpoveď na to, že tade cesta nepovedie. Ja som sa v tom kroku vzdal, ale Atmel napriek tomu poslal za mňou prieskumníka.

Zaujímavá skúsenosť a možno keby som v tom rozhovore veľmi klamal, tak by mi aj čosi poslali. Ja som ale hneď na začiatku férovo povedal, čo som mal v úmysle s tými mikrokontrolérmi. Tak sme aspoň pokecali o tom, že by mohol Atmel tú stránku na objednávanie vzoriek upraviť a napísať tam podmienky, ktoré treba splniť, aby sme potom na druhej strane nemrhali časom.


16.12.2015


Menu