Circuit Simulator v novej podobe

Zápisník experimentátora

Mnohí poznáte program Circuit Simulator Applet od Paula Falstada. Tento applet v Jave umožňoval dlhé roky jednoduchú vizualizáciu elektrických obvodov priamo na obrazovke prehliadača. Prednedávnom sa objavila inovovaná verzia, ktorá je naprogramovaná v Javascripte.

Nová verzia sa nachádza na dvoch adresách:

  • Circuit Simulator Applet - To je pôvodná verzia projektu v Jave, ktorá je momentálne portovaná do Javascriptu. Na stránke je stále k dispozícii aj pôvodný applet.
  • Circuit Simulator - Toto je stránka Iaina Sharpa, ktorý to previedol do Javascriptu. Podľa jeho popisu mu to trvalo asi mesiac.

Javascript síce vyžaduje moderný prehliadač ale v ňom pracuje naozaj svižne. Dá sa povedať, že je simulátor pre bežného človeka na nerozoznanie od pôvodnej verzie, akurát odpadajú problémy s inštalovaním Javy, ktoré občas prekvapilo podivným hlásením.

Pôvodné zdrojové texty pre Javu sa dajú pozrieť na stránke Gitu https://github.com/sharpie7/circuitjs1.

Oprava

Tak som si to trošku zle pozrel. Nie je to celé prepracované do Javascriptu, ale je to stále v Jave, len je upravené rozhranie a knižnice na GWT (Google Web Toolkit). Takže sa jedná o kombináciu oboch jazykov a vykresľuje sa výsledok pomocou prostriedkov HTML5.


26.08.2015


Menu