Lotéria s čínskymi súčiastkami

Zápisník experimentátora

Nakupovanie od čínskych obchodníkov má svoje čaro. Niekedy si domov za pár dolárov kúpite poklad, inokedy absolútny črep. Krásne na tom je to, že dopredu nikdy neviete, čo z toho to bude.

Prednedávnom som začal nakupovať SMD súčiastky pre čerstvo navrhnutú dosku s posuvným registrom 74HC595. Kým som čakal na dodanie dosky z OSH Park, poprichádzali všetky súčiastky a ja som sa nemohol dočkať, kedy horúcim vzduchom priletujem aj tieto. Po pár týždňoch dosky dorazili a okamžite som jednu osadil. Pokiaľ máte tie správne nástroje, nie je to nič zložité.

Keď som potom hotovú dosku skúšal, prekvapilo ma jej čudesné správanie. Pokiaľ som ňou ovládal osem modrých LED diód, ako-tak to fungovalo, ale nedalo sa nevidieť, že je svetlo LED diód silno závislé na počte zapnutých výstupov. Kritický bol najmä stav, kedy svietilo všetkých osem diód. Najprv som si myslel, že som urobil chybu pri návrhu a že môj nápad s pull-up rezístormi nejako ovplyvňuje výsledok. Ale tam problém nebol, na všetkých pinoch som nameral napätie, ktoré sa tam očakávalo.

A tak som urobil ešte jeden pokus s červenými diódami a ten dopadol úplne katastrofálne. Červené LED vzhľadom na nižšie potrebné napätie svietili aj pri logickej nule aj jednotke. Meraním som zistil, že daný čip má logickú jednotku a nulu poriadne vzdialené od 0 V alebo 5 V. Pri určitých kombináciách som dokonca nameral logickú nulu skoro 1 V. Vtedy to už bolo jasné. Tie 74HC595 boli úplné črepy. Zo zúfalstva som potom na Ebay objednal nové od iného predajcu a tie už našťastie fungovali podľa predstáv.

V tomto prípade platilo, že drahšie vôbec nemusí znamenať lepšie. Tých fungujúcich 50 za 3,3 USD stálo výrazne menej ako tých pôvodných 10 za 1,7 USD. Tie dobré boli od NXP, tie druhé od niekoho neznámeho. Takže čo teraz s nimi. Na jednej doske mám stále ten zlý čip a asi sa vôbec neoplatí s ním trápiť a odletovať ho preč. Namiesto toho ma napadla iná myšlienka. 74HC595 má limit prúdu, ktorý je schopný dodávať. Čo sa stane, keď tento limit výrazne prekročíme? Uvidíme z neho stúpať magický dym? Toto treba preskúmať a ak uvidím dym, bude moja kamera pripravená, aby o tento zažitok nebol nik pripravený.



Download
  • 74HC595 - Datasheet 74HC595 - 8-bit shift registers with 3-state output registers

06.01.2016


Menu