Diaľkové ovládanie v rukách bambína

Zápisník experimentátora

Hierarchy: 1 W tlmené LED svetlo

Niektoré projekty fungujú perfektne, pokiaľ sa ku nim nedostanú malé deti. To je aj prípad nášho diaľkovo ovládaného LED osvetlenia. Používame ho dva roky, vďaka nemu prakticky nie je nutné v obyvačke zapínať hlavné osvetlenie a vieme ho operatívne prispôsobiť aktuálnemu svetlu. Ale príchod bambína priniesol zaujímavé problémy.

Od asi šiestich mesiacov sa začal dožadovať každého nového predmetu, ktorý uvidel. Ak to uvidel v našich rukách, chuť hrať sa s tým konkrétnym predmetom, bola enormná. Pretože v rukách každý z nás často drží mobil alebo diaľkové ovládanie k televízoru, skôr alebo neskôr mu niečo z toho dáte. Skôr to diaľkové, lebo s mobilom vie vysrstiť viac neplechy.

Ak mu ale dáte ovládanie od televízora, nevedomky bude prepínať kanály, prípadne bude televízor pravideľne vypínať, pretože tlačidlá na vypnutie sú na každom ovládači viac pri okraji, presne na mieste, kde to má chuť obžúvať. A tak sme doma vymysleli, že ako náhradu dostane diaľkové od osvetlenia, pretože na ňom som väčšinu tlačidiel nevyužil a tak bola pravdepodobnosť náhodného prepínania eliminovaná. Ak aj náhodou trochu pridal alebo ubral osvetlenia, nič takého strašného sa nestalo. Bambíno bolo spokojné a v podstate aj my, lebo kto si niekedy vyskúšal menenie plienky v okamihu, ako sa bambíno nudí, vie o čom hovorím. Hračka v rukách ho zabavila na tú minútu, čo potrebujete na výmenu a všetci sme si mohli vydýchnuť.

Teraz má už 11 mesiacov a pretože ovláda umenie štvornožkovania, dokáže sa rýchlo dostať na ľubovoľné miesto v byte. To zo sebou prináša problémy v tom, že sa začali cumlíky kade-tade strácat a objavovať po byte. Nachádzajú sa niekedy na nepredstaviteľných miestach. Ale štyri cumlíky v zásobe stačia na to, aby bol aspoň niektorý stále v pohotovosti.

Pred pár dňami sa ale takto kamsi odplazil s ovládačkou a vtedy sme zistili, aký máme problém. Koho by napadlo, že odrazu potrebujeme nastaviť svetlo a nemáme čím? Keď som to navrhoval, dal som do riešenia iba jediný senzor a nečakal som, že by sa mohlo ovládanie aj stratiť. Takže žiadne pomocné tlačidlá a keby sa ovládačka pokazila, žil som v predstave, že len prepálim v mikrokontroléri ATmega328P nový program pre Arduino s novými kódmi.

Štyri hodiny sme prehľadávali byt, kým sme našli tú ovládačku. Dieťa sa dokáže zašiť do hocijakého zákutia a tam kdesi si uloží svoj poklad. Vtedy som si ale uvedomil, že ak by to bolo napríklad ovládanie od televízora, boli by sme nahratí ešte viac. Schválne som si popozeral možnosti manuálneho ovládania televízora a UPC a prakticky nič z toho sa dnes už nedá ovládať tlačidlami. Všetko má dnes len jediné tlačidlo na vypnutie a už tam nie sú ani dve minimálne tlačidlá na pridanie a ubratie čísla kanálu. Kam tento elektronický svet okolo nás speje?


21.10.2016


Menu