LED osvetlenie do kuchyne

Zápisník experimentátora

Hierarchy: Stmievač LED pásika pomocou ATtiny85

V tomto článku sa pokúsim vysvetliť, ako si môže aj laik vyrobiť osvetlenie pomocou LED pásikov. Článok opisuje LED pásiky v našej kuchyni, ale nič nebráni ani použitiu na iných miestach. Článok je prepracovanou verziou staršieho článku na inej stránke, ktorý som písal ešte v čase, keď mi Arduino skoro nič nehovorilo.

Po dobrých skúsenostiach s jednotlivými LEDkami v projekte malej lampy sme medzitým dokončili novú kuchyňu a rozhodli sme sa ako osvetlenie pracovnej dosky použiť LED pásiky. Dnes je to módne, majú to v každom obchode s lampami a stojí to strašne veľa. Alebo nie? Keď zájdete do obchodu so svetlami a pekne zblízka so popozeráte ich LED pásiky za drahé peniaze, hneď vás napadne, že po čom to isté predávajú Číňania. Krátky prieskum na Ebayi vás presvedčí, že to, čo zaplatíte u nás za meter, máte z Číny za tie isté peniaze celý päťmetrový kotúč LED pásika. Zdroje sú tam tiež lacné, tak prečo to nekúpiť u nich a za ušetrené peniaze kúpiť radšej pekné hliníkové lišty.

Nákup materiálu

Toto som na realizáciu potreboval:

  • LED pásik - 5050 SMD 5M 300 LED Warm White Flexible Light strip za 12,99 USD. Potreboval som z neho približne 2 metre, takže ma to stálo asi 5 dolárov a zvyšok si zobral kolega. LED pásiky potrebujú napätie 12 V.
    • Používajte taký, ktorý nemá diódy zaliate do priehľadného silikónu, pretože to aj tak budete mať chránene v hliníkovej lište.
    • Pásiky s menšou účinnosťou nepoužívajte, pretože na pracovnom stole nechcete mať tmu. 5050 a 60 ks/m je optimálne množstvo, ktoré zabezpečí dostatok svetla.
  • Zdroj 12 V - 12v DC LED Power Supply LED Driver Transformer 30 W za 10,99 USD. Meter pásika z týchto diód potrebuje približne 15 W, takže na moje necelé dva metre to stačilo.
  • Hliníková lišta - Keďže som ušetril ma LED, nebol problém zaplatiť za dvojmetrový pekný kus 20 EUR. Má to pekný oblý tvar a vzhľadom na to, že LED celkom dosť hrejú, poslúži aj ako chladič. LED pásik má vzadu lepivú vrstvu, takže sa len nalepí do toho otvoru, čo je vidno na obrázku.
  • 2 metre hrubšieho kábla - Pri nákupe v elektroinštalačnom materiáli na mňa chlapík vyvalil oči, keď som mu laicky vysvetľoval, čo po ňom chcem (a dodnes netuším, ako sa to správne volá), ale nakoniec mi vybral kábel, v ktorom ide 220 V do zdroja.
    • Musel som ho použiť, pretože môj pripravený kábel zo steny nebol dosť dlhý na to, aby sa dostal až hore nad skrinky. Muselo sa to tam pripojiť čokoládkou a potiahnuť za skrinkou. Našťastie moje skrinky majú na zadnej strane vzduchovú medzeru kvôli ľahšej montáži a preto som nemusel riešiť to, ako sa cez skrinky dostať.
    • Dnes by som na to isté pokojne použil nadbytočnú prívodnú šnúru k počítaču. Tiež to má dva metre, povaľujú sa všade a stáči na oboch koncoch iba idstrihnúť koncovky.
  • 2 metre tenšieho dvojžilového kábla - Toto je zase pripojené na jednej strane do zdroja a ide v ňom 12 V a približne prúd 3 A. Predáva sa v čiernočervenej farbe a vďaka tomu jasne vidíte, kde máte 12 V a kde GND.
  • Čokoládka - Profíci to tak volajú a každý predavač vie o čo ide. Má to približne 10 plastových konektorov so skrutkami na oboch koncoch a plast medzi konektormi je oslabený, aby sa to ľahšie delilo. Používa sa to na nadpájanie jednotlivých žíl kábla.

Koľko by stálo svetlo v Kike?

Len pre zaujímavosť, v Kike chceli odo mňa za tri chrómované svetlá, ktoré by sa tiež priskrutkovali na spodok skriniek a tiež nejako napojili na elektrinu 150 EUR. Takto to stálo 40 EUR, pričom polovica ceny bola jedna z najdrahších hliníkových líšt, ktoré mali v obchode. To už je celkom rozdiel.

Obrázky

Na nasledovných obrázkoch vysvetlím podstatné detaily.

Na prvom obrázku je detail hliníkovej lišty. Vidno samotný hliník aj plastový kryt. Existujú ešte aj plastové krytky, ktoré sa nasadia na oba konce. Hliníkovej lišty si odpílite potrebný kus a vyvŕtate do neho dve alebo tri dierky. Priložíte to na spodný okraj skrinky a fixkou si na skrinku označíte otvory. Lepšie je dať lištu do stredu skrinky, alebo viac k sebe, aby dopadajúce svetlo nesvietilo na stenu ale na to, čo máte na doske položené.

Potom si do skrinky predvŕtate drobné diery a celý hliník potom priskrutkujete samoreznými skrutkami. Takými, čo sú len na hrúbku dreva vašej skrinky, aby na druhej strane netrčali hroty.

Potom do lišty nalepíte LED pásik, ale pozor na to, aby ste mali na jeho konci priletované vodiče. Ak tam nie sú, tak ich priletujte a až potom lepte. LED pásik má na druhej strane plastom zakrytú lepivú vrstvu. Strhnite plast a nalepte pásik. Potom môžete nasadiť plastový kryt a na konce aj dve ukončovacie krytky.

LED pásiky sa dajú strihať po segmentoch. Jeden segment má približne 5 cm. Na niektorej strane to preto úplne nevyjde až k okraju. To si treba odstrihnúť a odmerať ešte predtým, ako máte lištu primontovanu. Samotné lepenie by mali robiť dvaja ľudia, aby to bolo rovno.

Na konci hliníka je možno vhodné vyvŕtať ešte jednu dierku, ktorú prevŕtate aj cez skrinku a oba vyčnievajúce vodiče cez dierku prestrčíte. Na obrázku je vidno oba vodiče voľne pod skrinkou, pripojené čokoládkou. Obrázok pochádza z obdobia, kedy som testoval celé zapojenie a nechcel som to ešte mať úplne v skrinke. Presný spôsob ukrytia vodičov ale zvoľte podľa svojich možností, nemusíte mať doma presne rovnakú situáciua ako ja.

Na tomto obrázku je dobre vidno umiestnenie hliníkovej lišty, ktorá je bližšie k vám a preto svetlom zbytočne nemrháte na osvetľovanie steny.

Posledný obrázok ukazuje umiestnenie zdroja hore na skrinkách. Dobre je tam vidno, koľko priestoru je za mojimi skrinkami a preto som nemal problém tam umiestniť všetky káble. Zdroj je na jednom konci pripevnený na 220 V a na druhom konci vystupuje 12 V.

Prvé skúsenosti

Svetlo svieti tak, ako sme čakali. Pracovná doska je pekne osvetlená, pri práci na nej svetlá nevrhajú tiene, lebo svietia zo všetkých strán. Večer je v kuchyni možné svietiť iba takto, dáva to dosť svetla tam kde treba a vo zvyšku miestnosti je príjemné šero. Po pol hodine svietenia je hliníková lišta teplá, ale nie horúca.

Skúsenosti po dvoch rokoch

Aj keď sa tvrdí, že LED svetlá časom degradujú, nie je to nijako mimoriadne vidno a stále to pekne svieti. Jediný rozdiel je v tom, že celé osvetlenie reguluje stmievač.

Doplnenie ovládania cez Arduino

Pôvodne som plánoval ovládať LED pásik cez nejaké menšie Arduino. Ale ako som sa postupne učil elektroniku, nakoniec z myšlienky ostal len základ. Teraz už môžem povedať, že to bolo na prospech veci. Naučil som sa ovládať prúd pomocou Mosfetu, miniaturizovať Arduino do mikrokontroléra ATtiny85 a kopu iných vecí. Všetko postupne popíšem v ďalších článkoch tohto seriálu.


05.10.2016


Menu