Nostalgia starých integrovaných obvodov Tesla

Zápisník experimentátora

Prednedávnom kolegovia likvidovali starú elektroniku u nejakého zákazníka a medzi odpadom bola pohodená malá plastová krabička. V nej bola kopa starých integrovaných obvodov firmy Tesla. Polovica boli logické obvody a polovica operačné zosilňovače. Niekto si to tam zjavne zhromažďoval ešte v časoch socializmu, keď bola dostupnosť týchto obvodov obmedzená a dal si tú námahu, aby ich vymontoval z nejakej elektroniky. Napadla ma myšlienka, či by sa tieto staré obvody dali nejako otestovať, či sú stále funkčné.

Vybral som si obvod MH7400, čo je dvojvstupový NAND. V jednom puzdre sú štyri logické hradlá. Pokiaľ by ste chceli experimentovať s podobným obvodom, mal by byť pinovo kompatibilný s ľahšie dostupným obvodom 74HC00.

Rozhodol som sa otestovať jeden NAND a pretože je tam dostatok hradiel, vytvoril som aj jeden AND. Všetko je to zapojené podľa nasledovnej schémy, na ktorej som využil všetky piny 1-7. Na druhej strane som zapojil iba napájanie na pin 14.

Zapojenie na tejto strane mi umožnilo využiť moju dosku s LED diódami na signalizáciu logických hodnôt na jednotlivých pinoch. Aby som nemusel ručne prepínať jednotlivé hodnoty, použil som na to malý program, ktorý beží na Arduino Pro Mini (link na Banggood).

Pri pohľade na množstvo priestoru, ktoré zaberá jeden takýto integrovaný obvod a dokáže vykonať len štyri elementárne operácie si môžete predstaviť, ako vyzerali prvé počítače v ére, ktorá ešte ani netušila o budúcich mikrokontroléroch, ktoré vo svojom vnútri obsahujú tisícky takýchto obvodov.

Program len postupne odošle na výstupné piny všetky kombinácie vstupov.

const int A=10;
const int B=11;

void setup() {
  pinMode(A,OUTPUT);
  pinMode(B,OUTPUT);
}

struct test {
  int A;
  int B;
} t[]={
  {0,0}, // AND=0, NAND=1
  {0,1}, // AND=0, NAND=1
  {1,0}, // AND=0, NAND=1
  {1,1}  // AND=1, NAND=0
};

void loop() {
  for(int i=0;i<4;i++) {
    digitalWrite(A,t[i].A);
    digitalWrite(B,t[i].B);
    delay(1000);
  }
}

Github

Aktuálnu verziu zdrojových textov nájdete aj na webe Github.

Video

Vo videu je vidno výsledný test obvodu, ktorý sa aj po desiatkach rokov správa podľa očakávania.



Download

31.03.2016


Menu