SMD súčiastky z hardiskov

Zápisník experimentátora

Hierarchy: Spájkovanie

Staré harddisky patria k častým predmetom, ktoré sa nájdu zapadnuté v zásuvkách. Aj keď nefungujú, obvykle sa ich ťažko zbavujeme, pretože máme pocit, že sa možno jedného dňa nájde spôsob, ako z nich dostať stratené údaje. Reálne je to však odpad, ktorý nemá zmysel skladovať.

Ale ešte pred vyhodením sa na nich možno pocvičiť v odpájkovaní SMD súčiastok. A ak budete mať štastie, nájdete na plošnom spoji aj niečo zaujímavé. Aby ste sa ale dostali ku plošnému spoju, je ho potrebné odskrutkovať z harddisku. To môže byť aj problém, pretože výrobcovia diskov sa predháňajú v tom, aby na skrutky použili čo najexotickejšie tvary. Ale nIč nie je stratené, stále je možné použiť hrubú silu. Však sa nejedná o opravu, ale o jednorázovú cestu do harddiskového neba.

Ak je tvar skrutky mimo možností vášho skrutkovača, veľa skrutiek pôjde zachytiť na okrajoch do malých klieští a opatrne ich možno odskrutkovať takto. Ak držia prisilno, nerozpakujte sa zobrať veľký plochý skrutkovač a kladivo a pobúchať s tým v okolí skrutky. Niekde to mierne povolí a potom to už kliešťami určite odmontujete.

Čo tam možno nájsť?

Väčšina súčiastok v harddiskoch sú alebo priveľmi drobné súčiastky, ktoré sa ani neoplatí vymontovať, alebo príliš zložité súčiastky, ktoré nedokážete využiť. Nachádzajú sa tam ale napríklad flash pamäte, ktoré už využiteľné sú. Obvykle majú veľkosť 0,5-1 Mbit. Ja som napríklad v harddiskoch našiem nasledovné flash pamäte:

  • M25P10 - SPI serial memory 1 Mbit od firmy STMicroelectronics
  • AT25F1024 - SPI serial memory 1 Mbit od firmy Atmel
  • AT25F512 - SPI serial memory 0,5 Mbit od firmy Atmel

Aké nástroje použiť

Budete potrebovať (linky sú na Banggood):

Video

Vo videu je vidno, ako postupne horúcim vzduchom uvoľňujem jednotlivé súčiastky.


30.03.2016


Menu