3,3 V na skúšobnom poli

Zápisník experimentátora

Pri práci na skúšobnom poli sa občas hodí, keď máme k dispozícii aj zdroj napätia 3,3 V. Napríklad väčšina LCD displejov vyžaduje napájanie 3,3 V. Pohodlným riešením je AMS1117 modul, ktorý je optimalizovaný do skúšobného poľa a poskytne vhodné napätie aj zo zdroja 5 V.

Z priložených obrázkov je vidno, že sa len zastrčia do skúšobného poľa, pripoja sa tri vodiče a môžete s nimi pracovať. Je to omnoho pohodlnejšie než klasický linenárny regulátor, ktorý musíte doplniť kondenzátormi. Na tomto module je už všetko pripravené a AMS1117 má tú výhodu, že dodá bez problémov viac ako 100 mA, čo je horná hranica pre lineárne regulátory 78L33.

Drobnosťou ktorá poteší je malá červená dióda pri hornom okraji, ktorá indikuje pripojenie modulu na VIN.

Ako ich získať

Výhodné je ich kúpiť vo väčšom množstve. Napríklad balenie 5 kusov stojí na Banggood 2,4 USD. 10 kusov stojí 3,8 USD.

Na poslednom obrázku je príklad využitia pri napájaní displeja Nokia 5110. Na skúšobnom poli mám pri hornom okraji 5 V. Pri spodnom okraji mám 3,3 V. 5 V je použitých na napájania Arduina a 3,3 V slúži na napájanie displeja a level shiftera. Musel som na modul AMS1117 pripojiť iba 5 V na VIN (biely vodič), GND na GND (zelený vodič) a výstup si brať z OUT (oranžový vodič).


26.05.2016


Menu