Prvé nahliadnutie do Arduino Web Editor

Zápisník experimentátora

Dnes je populárne dávať všetko do Cloudu a tak ani Arduino nestojí bokom. Prvé informácie sa začali objavovať minulý rok. Teda, aby som bol presný, nejaké informácie sa začali objavovať v súvislosti s dávno ohlasovaným Arduino Tre, ktoré asi potichúčky vyšumelo na smetisko. Spolu s ním sa objavilo pár obrázkov akéhosi web editora. Neskôr všetko okolo Arduino Tre utíchlo. Web editor to ale asi prežil. Dnes sa volá Arduino Web Editor.

Reálne sa dá do editora dostať pomerne komplikovaným spôsobom, keď sa musíte viackrát registrovať na stránke a čakať 24 hodín na pozvánku, ale ak ste trpezliví, časom z tých spletitých informácii pochopíte, čo máte robiť. Ale bolo toho už toľko, čo som tam poklikal, že nie som schopný napísať jednoduchý postup. Podstatné ale je, že nakoniec sa ocitnete na stránke https://create.arduino.cc/editor a podľa svojho zaregistrovaného mena ešte o jednu úroveň hlbšie.

Ocitnete sa na stránke, ktorú vidíte na obrázku a podľa zdrojového kódu je naprogramovaná v AngularJS. Vyzerá to približne ako pôvodne Arduino IDE, s prihliadnutím na možnosti webu. Sú tam už pripravené všetky príklady a je aj nainštalovaných niekoľko knižníc. Ďalšie si môžete pridať sami. Ak chcete z editora odosielať kód do Arduina, musíte si nainštalovať zo stránky ešte Arduino Editor Plugin. Ale stránka sa dá vyskúšať aj bez toho.

To čo môže byť pre niekoho zaujímavé je to, že program nemáte na svojom lokálnom disku, ale je na webe. Čiže ho môžete upravovať online z rôznych miest. Je to niečo mierne iné ako zdieľanie svojich kódov na GitHub. Ale princíp je podobný. Akurát že tu je kód stále aktuálny, nemusíte ho nikde odosielať ani sťahovať. Skôr mi to pripomína Disk Google.

Toto bolo len pokusné nahliadnutie do editora, pretože spolu s ním sú spojené ešte ďalšie cloud služby, ktoré zatiaľ podľa testovania úplne stopercentne nefungujú. Ale v priebehu pár mesiacov sa to asi zmení a potom sa pozrieme podrobnejšie aj na pripravovaný Arduino Cloud a silno propagovanú dosku Arduino MKR1000.


16.07.2016


Menu