Testovanie Node.js

Zápisník experimentátora

Hierarchy: Node.js

Pred pár dňami som písal o tom, že mám v Google Cloud experimentálny server pre Node.js. Chcel by som na ňom primárne robiť prepojenia medzi Arduinom a javascriptom. Ako sekundárny produkt vzniklo niekoľko javascriptových experimentov. Tie experimenty nie sú žiadne tajomstvo a ak máte záujem o experimentovanie s najnovšími technológiami na poli serverov a cloudom, môžete sa pohrať s mojimi príkladmi.

Node.js

Node.js je možné nainštalovať na ľubovoľný počítač. Nájdete ho na webe https://nodejs.org. Využíva Chrome V8 JavaScript engine. Je určený na vytváranie serverových aplikácií. Všetky príklady v ňom môžete vyskúšať na nasledovných konfiguráciách.

  • Lokálny počítač - Doma mám 64-bitové Windows 10. Ale rovnako dobre to bude fungovať aj na 32-bitových starších verziách Windows.
  • Virtuálny server na lokálnom počítači - Používam Oracle VM VirtualBox a na ňom predpripravené servery od firmy Bitnami. Spustenie takéhoto servera je otázkou niekoľkých minút a keď niečo pokazíte, spustíte si nový server. Používam servery označené ako Node.js a MEAN.
  • Virtuálny server v cloude - Používam Google Cloud a na ňom v podstate identický server Node.js od firmy Bitnami. V cloude môžete mať ľubovoľné množstvo serverov a nastaviť si ich môžete podľa sily svojej peňaženky. Obvykle ale platíte len za spustený server, takže môžete mať aj výkonné servery a spúšťate si ich len vtedy, keď ich naozaj potrebujete.

Nemusíte sa trápiť so študovaním každej konfigurácie. Vyberte si podľa svojich možností. Neskôr popíšem spojazdnenie každej z nich, pretože aj keď sa jedná o dosť podobné inštalácie, pre každú platia drobné odlišnosti.

GitHub

Všetky zdrojové texty sa nachádzajú na serveri GitHub. Už tradične zdrojové texty mierne predbiehajú sprievodné články. Pokiaľ vám to nerobí problémy, môžete sa vrhnúť rovno na ne. Ak potrebujete vysvetlenie, počkajte si na články, ktoré budem priebežne dopisovať.


13.04.2017


Menu