Korg Volca FM + PO-12 hrajú Phila Collinsa

Zápisník experimentátora

Hierarchy: Korg Volca

Trochu som sa pohral so syntetizátormi, aby som odskúšal ich vzájomnú synchronizáciu a 16-krokový sekvencér. Volca FM je trojhlasý FM syntetizátor, ktorý je kópiou slávneho syntetizátora Yamaha DX-7. Rozmery a cena ho predurčujú na domáce experimentovanie, ale nie je problém ho používať aj profesionálne. To nie je môj prípad, ja som si ho kúpil na zábavu. K tomu mám pripojený pocket operator PO-12, čo je v podstate bicí automat. Sú spolu prepojené, aby sa vedeli synchronizovať.

V oboch sú sekvencéry, do ktorých sa nahrá melódia a celá show sa pustí a už to len hrá a hrá. Do PO-12 sa rytmus pohodlne nakliká cez tlačidlá, má to 16 zvukov bicích a každému môžete nastaviť dva parametre, takže sa z toho dá vydolovať pomerne veľké spektrum zvukov. Do Volca FM je to treba nahrať naživo, takže najpohodlnejšie je pustiť si zabudovaný metronóm, alebo sa držať rytmu z bicích. To nahrávanie sa dá naučiť, základnú melódiu naťukáte na mini dotykovej klávesničke a potom už len točíte nahranú vzorku dookola a v správnej chvíli doťuknete akordy, aby to lepšie znelo. Keď to netrafíte, tak vzorku vymažete a nahráte nanovo. Chce to trošku cviku, nie je to ako na piáne. Klávesy sú malé a treba trafiť stred, ináč zahráte dve noty vedľa seba a syntetizátor škaredo zahučí.

Vybral som si na odskúšanie Phila Collinsa, lebo začiatok melódie aj rytmus piesne Another day in paradise si pamätá každý. On to hrá trochu pomalšie a Volca FM má svoje limity pomalosti a už sa to viac spomaliť nedalo. Od ucha som nastavil na bicích rytmus a potom som sa už len hral s dopĺňaním ďalších zvukov, aby sa dali odlíšiť v jeho melódii noty rôznej dĺžky a nepôsobilo to tak monotónne. Melódiu som naťukal podľa nôt z webu. Táto sa dala akurát napratať do 16-krokového sekvencéra.

Nemám k dispozícii mixér a pretože tam hrajú dva nástroje, tak som to musel nahrať len cez mikrofón v kamere, ktorý nie je ideálny. Takže v nahrávke dosť chýbajú basy. A potom som už len pustil oba nástroje tak, aby sa začiatky trafili a o zvyšok sa starala synchronizácia, čo je ten malý káblik medzi nimi. Jednotlivé nástroje zo syntetizátora sú prednastavené tak, ako ich nastavil výrobca.

Video

Odkazy


09.06.2018


Menu