Arduino IoT (Internet of Things)

Zápisník experimentátora

Hierarchy: Internet vecí

Od IoT si aj veľké firmy sľubujú veľkú budúcnosť a aj Arduino nie je mimo. Za posledné mesiace sme zaznamenali, že aj Arduino Cloud aj Google Cloud prešli od betaverzii k dokončenejším verziám. Amazon a Microsoft až tak nesledujem, ale aj oni na IoT intenzívne pracujú.

V tomto príspevku si zosumarizujeme to, čo robí Arduino vo svojom Cloude na stránke https://create.arduino.cc. Tie servery sú v skutočnosti v Cloude od Amazonu a majú tam už na veľmi dobrej úrovni urobené niektoré služby.

Arduino Web Editor a Project Hub

Tento editor je peknou ukážkou toho, ako môže byť vo virtuálnych serveroch nainštalované celé Arduino IDE aj spolu s knižnicami. Lokálne si potrebujete nainštalovať iba Arduino Create Agent, pomocou ktorého online editor nahrá skompilovaný program do Arduina. Všetko sa kompiluje na virtuálnych serveroch. Ešte minulý rok to bolo trošku pomalé, ale teraz sú v pozadí nasadené poriadne výkonné virtuálne servery, takže kompilácia je veľmi rýchla.

Je tam vyriešená otázka hesiel a podobné vychytávky, takže omylom nepublikujete svoje meno a heslo k Wi-Fi. A v Project Hub môžete svoje programy spolu s popisom publikovať. Je to v podstate alternatíva Instructables, ale s normálnym zobrazením zdrojového kódu v čitateľnej podobe.

Device Manager a IoT Cloud

Toto je označené ako Beta, ale už to celkom dobre funguje. Dajú sa v tom používať dosky série MKR, ktoré majú Wi-Fi. ESP8266 a ESP32 sa zatiaľ nedajú používať. Funguje to tak, že si pripojíte k USB svoju dosku, online si ju nakonfigurujete tak, aby bola schopná prejsť cez zabezpečenie na servery a potom si na nej môžete vytvoriť properties, ktoré predstavujú nejaké vlastnosti, ktoré zdieľate so svojou doskou. Vlastnosťou môže byť napríklad reálne číslo, predstavujúce napr. teplotu alebo logické hodnoty, ktoré predstavujú tlačidlá a LED diódy. Alebo čokoľvek iné, čo má dva stavy.

A potom si už len vygenerujete kostru programu a dopĺňate reakcie na udalosti. Nové vlastnosti sa dajú pridávať aj priebežne a v programe sa to aktualizuje samé. Objavilo sa už aj niekoľko tutoriálov na túto tému. S MKR1000 to funguje výborne, to som si odskúšal.



Video


20.02.2019


Menu