NeoPixel Ring - Horiaca ruka

Zápisník experimentátora

Hierarchy: WS2812

Tento projekt vznikol náhodou. Premýšľal som nad novým NeoPixel projektom a pozeral som si staré zdrojové kódy. Nahral som do Arduina program na simuláciu ohňa a náhodou som NeoPixel Ring chytil do ruky v tmavej miestnosti. A s úžasom som uvidel, aký zaujímavý obraz vznikol na mojej ruke. Potom už len stačilo zobrať kameru a filmovať rôzne polohy ruky a NeoPixel Ring.

Obraz bez zvuku nemá na človeka taký vplyv a tak som vyskúšal skombinovať hudbu, ktorú som napísal k mojej verzii filmu Barbar Conan. V hudbe sa rytmicky opakuje sekvencia 8 tónov, ktorá je zvýraznený razantnými údermi na tympány. Komorný sláčikový orchester je ako stvorený na tento typ filmovej hudby. Kombinácia violoncella a kontrabasu, ktoré hrajú unisono, je v mnohých filmoch základom napätia, do ktorého hrá nejaká jednoduchá melódia.

Pridal som ešte jedno video k filmu Hunger Games, na ktorom som sa učil techniku orchestrácie. Je to ten istý princíp na tvorbu napätia v scéne. Je to scéna z úvodu filmu, keď sa Katnis prihlásila na hry namiesto svojej mladšej sestry. Keď si pozriete všetky tri videá, pochopíte o čom som v predchádzajúcom odstavci písal.

Súčiastky

Budeme potrebovať nasledovné súčiastky:

  • Arduino Uno alebo Mini {linkArduino}
  • Breadboard {linkBreadboard}
  • NeoPixel Ring s 24 diódami. Ja som môj kupoval od Banggood. Dá sa kúpiť aj na Ebay (pod názvom led ring 24bit) a priemerná cena v čase nákupu bola 5,6 USD za kus. {linkNeopixel}
  • Ochranný rezistor 470R. {linkR}
  • Ochranný kondenzátor 1000 uF. {linkC}

Ochranné súčiastky sú nutné preto, aby sa NeoPixel Ring nepoškodil. Podrobnosti ochrany sú uvedené v článku o napájaní týchto diód.

Na obrázku je Ring s 12 diódami. Ring s 24 diódami sa nijako mimoriadne od neho nelíši a je preto možné použiť aj menší ring po príslušnej úprave kódu.

Zdrojový kód

Zdrojový kód programu sa nachádza na serveri GitHub.

Hudba

Hudbu som vytvoril v programe Ableton Live 10 pomocou Spitfire Studio Strings. V texte nájdete aj hyperlinky na noty z programu MuseScore.



Video




26.03.2021


Menu