SMD LED diódy pod mikroskopom

Zápisník experimentátora

Pri pohľade voľným okom na LED diódu nevidíte nič zaujímavé. Je to obyčajná LED dióda. Pod mikroskopom sa pred vami niekedy ukáže skoro umelecké dielo.

Zoznam súčiastok

Na získanie nasledovných obrázkov som použil najlacnejší mikroskop z Banggood a zopár SMD diód.

Obrázky

Na prvom obrázku je 0805 SMD LED. Voľným okom nie je vôbec vidno, ako zaujímavo je vytvarovaná podkladová vrstva, na ktorej je umiestnený samotný polovodič. Ťažko povedať, či to má aj nejaký význam, alebo to tak len z rozmaru vytvaroval návrhár diódy. Na obrázku je pekne vidno aj ako sa od seba oddelil cín a tekutá zložka z pasty. Takto to vyzerá pár minút po letovaní horúcovzdušnou stanicou.

Na druhom obrázku je WS2812 dióda. Najväčší objekt na obrázku je samotný obvod, ktorý riadi tri LED diódy. Pozeral som obe verzie čipu, aj štvorpinové aj šesťpinové. Moje vyzerali skoro rovnako, ale na Internete som našiel pár obrázkov, kde mali mierne odlišné usporiadanie vnútorných drôtikov a kovových plôšiek.

Práca so samotným mikroskopom je síce trochu nepraktická a vďaka nie úplne najlepšiemu podstavcu má obraz tendenciu sa rozostrovať, ale za cenu 16 dolárov niet čo riešiť. Naozaj je s ním aj čosi vidno. Nenechajte sa ale oblafnúť reklamnými obrázkami výrobcu na stránke. Také pekné obrázky nedosiahnete, alebo vás to bude stáť nadľudské úsilie pri zaostrovaní. A dosiahnuť dokonale ostrý obraz na celom obrázku sa asi tiež nedá dosiahnuť, lebo si to vyžaduje naozaj jemné nastavenie ostrenia a vhodné umiestnenie mikroskopu voči snímanemu objektu, ktorý by mal byť čo najkolmejšie k rovine na ktorej je objekt.


08.12.2015


Menu