Prvý pokus so SMD technológiou

Zápisník experimentátora

Hierarchy: Spájkovanie

Tak som aj ja začal pracovať so SMD. Najprv som si vyskúšal odletovanie súčiastok pomocou horúcovzdušnej pištole a teraz som sa pokúsil o prvý krok opačným smerom. Vytvoriť plošný spoj s niekoľkými SMD súčiastkami.

Na experiment som si vybral osvedčený model 8x LED a 8x rezistor na jednom spoji. To je pomôcka, ktorú často používam na skúšobnom poli. Doteraz som používal klasiku z bežných súčiastok, priletovanú na univerzálnom spoji 5x7 cm, ktoré sa dajú kúpiť za pár dolárov za 10 kusov. Jej nevýhodou je ale veľká veľkosť a nutnosť používať vodiče na pripojenie namiesto zacvaknutia do skúšobného poľa.

Podklady som naklikal v Kicade a na výrobu som použil OSH Park. Cena za tri kusy vyšla presne na 3 doláre. Použité súčiastky sú veľkosti 0805, čo už je pre mňa trochu výzva. Ale hádam to pomocou mojej veľkej lupy, ktorú používam aj na bežné súčiastky, dokážem pohodlne naletovať.

Na prvom obrázku je 3D vizualizácia výsledku. Vyzerá to byť veľké, ale v skutočnosti to má len 16x26 mm.

Zvyšné dva obrázky ukazujú, ako automatické spracovanie podkladov v OSH Parku pochopilo môj návrh plošného spoja. Na ich webstránke sa dá pozrieť do podkladov aj podrobnejšie. Z toho čo tam máte sa dá naozaj pohodlne pozrieť, či ste všetky podklady správne vyexportovali a kde bude tlač, kde meď, kde maska a kde vyvŕtané diery.

Výsledok

Takto moja objednávka postupovala:

  • 14.8.2015 som ju zadal na stránke OSH Park. V ten istý deň išla do výroby.
  • 24.8.2015 bola dokončená a odoslaná.
  • 3.9.2015 mi prišla poštou.

V zásielke boli 3 kusy plošných spojov.

Takto vyzerá výsledok po letovaní horúcovzdušnou stanicou a spájkovacou pastou. Pretože som to doposiaľ nikdy nerobil, je výsledok trošku nepodarený. Kúpil som si totiž pastu v malej nádobke v domnení, že bude dosť tekutá a že len pomocou špajdle dokážem pastu preniesť na letovacie plôšky. Takto to ale nefunguje. Pasta je hustá a nabrať jej správne množstvo a preniesť ho na miesto je skoro nemožné. Trvalo mi to 10 minút a na niektoré miesta som dal priveľa pasty.

Letovanie horúcim vzduchom trvalo oproti tomu len minútu. Pomocou horúcovzdušnej stanice je to hračka a presne ako popisujú iní autori, SMD súčiastky sa počas toho usadia na svoje miesta. Priveľa pasty na jednom mieste spôsobilo, že jeden rezistor bol skratovaný a zničil jednu LED. Ale oprava pomocou horúceho vzduchu bola chvíľková záležitosť. Horúcim vzduchom som nahrial poškodené miesto, vybral obe súčiastky a nahradil ich fungujúcimi.

A takto vyzerá výsledný modul na skúšobnom poli. Použil som modré LED a rezistory 1k, takže cez každú LED tečie prúd 2.2 mA. Na fotografii sa to javí byť trošku málo, ale v skutočnosti to svieti viac než dosť.


14.08.2015


Menu