Zmena napájania v detskej hracej kocke

Zápisník experimentátora

Malé dieťa vás niekedy postaví pred zaujímavý problém. Pokiaľ má hračku, ktorá vydáva zvuky pri stlačení nejakých ovládacích prvkov a tá hračka má tvar, že sa po nej dá trieskať pästičkou, bude po nej trieskať vytrvalo každý deň. A do hračky bude treba vkladať nové a nové batérie. Závisí len na výrobcovi z Číny, aké batérie vám predpísal.

Petrík si mimoriadne obľúbil hraciu, kocku, ktorá má mnohoraké využitie. Sú v nej otvory, sú na nej rôzne mechanické prvky a na jednej strane je hracia plocha, na ktorej sú štyri tlačidlá. Jedným sa spúšťa približne dvadsať melódií a zvyšnými tromi tlačidlami sa dajú do toho domiešať zvuky kačky, mačky a žaby. Všetko funguje na 3 batérie G13A. Teoreticky má batéria 150 mAh.

Keď som to mal rozobraté, nameral som spotrebu 3-4 mA v čase, keď to hralo. Ináč to malo nemerateľnú spotrebu. Čiže teoreticky to je na 30 hodín hrania. Reálne to vydržalo možno polovicu toho času, pretože presne to pri malom dieťati nikdy neodsledujete. Batérie G13A sa ale dosť ťažko zháňajú a musíte prehľadávať alebo Pepco alebo Lidl, keď majú akciu. Bežné tužkové batérie sú omnoho dostupnejšie. Pripojil som obvod na zdroj a rozbehlo sa to už pri dvoch voltoch. Čiže ideálne pre dve tužkové batérie, kde sa pri nových článkoch dostanete mierne nad 1,5 V. Pri takomto napätí (2 x 1,5 = 3 V) to hralo celkom slušne.

Ostávalo už len vymyslieť, kam tie batérie umiestniť. Nakoniec som z druhej strany nalepil chemoprénom držiak na dve AA batérie, vodiče som prestrčil cez otvor na pôvodnú batériu a prispájkoval ich na pôvodné konektory. Držiak má aj vypínač, čo pôvodné riešenie nemalo. Vypínač je síce umiestnený tak, aby sa to nedalo úplne jednoducho prilepiť a súčasne ukryť napájacie vodiče, ale pretože to všetko bude vo vnútri kocky, je malá šanca, že by to bambíno vytrhlo. A keď to už vytrhne, bude vo veku, keď už aj tak bude všetko rozoberať skrutkovačom.


08.12.2016


Menu