Netradičné využitie Arduina na simulovanie iného zariadenia

Zápisník experimentátora

Prednedávnom som sa stretol so zaujímavým problémom. Zariadenie na čítanie mincí komunikuje po sériovom porte, ale je to taká veľká mašina, že ju nie je možné sem preniesť na odladenie. Je k dispozícii iba popis komunikačného protokolu. Ako napriek tomu napísať a odladiť program, ktorý s tým bude vedieť komunikovať?

Napadlo ma využiť Arduino. Ladil som predtým inú aplikáciu na čítanie výstupu z čítačky bankoviek a tú som mal k dispozícii. Nebolo ku nej potrebné inštalovať žiaden driver, lebo to zariadenie komunikovalo cez PL2303, čo je vo svete Arduina jeden z najbežnejších USB-Serial prevodníkov. Čiže ak by som použil kombináciu Arduino a sériový port, na ktorý by som si z Arduina zasielal simulované vystupy podľa protokolu, získal by som možnosť ladiť pomocou drobného prístroja ten veľký, vzdialený stovky kilometrov a po odladení by sa už len vychytali chybičky pri použití reálneho zariadenia. V prípade čítačky mincí by to bolo o to jednoduchšie, že obvykle takéto zariadenia nepotrebujú veľa vstupu a väčšinou iba odosielajú cez sériový port to, čo narátali vo svojej mechanickej časti.

Ak sa ten projekt bude realizovať, napíšem sem nejaké informácie o tom, ako bolo využitie Arduina pri takomto vývoji užitočné.


27.05.2016


Menu