Napájanie pre NeoPixel Ring

Zápisník experimentátora

Hierarchy: WS2812

Po pokusnej kúpe NeoPixel Stick som si kúpil ešte jeden NeoPixel Ring. Verzia s dvanástimi LED diódami. Jeho napájanie je už na hranici možností Arduina. Každá LED má v sebe tri diódy s maximálnym odberom 20 mA. 3x20x12=720 mA. Takýto stav by síce nastal iba vtedy, keby sa na každej dióde nastavila biela farba, aj tak ale nie je rozumné pokúšať USB port alebo lineárny regulátor na Arduine.

Keď som sa pokusne zabával s mojim prstencom, všimol som si, že pri pripojení napájania podivne preblikol. Spomenul som si na to, čo sa písalo na stránkach skúsenejších LED guru a podľa pokynov som pripojil väčší kondenzátor na napájanie a rezistor na dátový pin. A podivné záblesky prestali.

Takže pokyny na napájanie sú nasledovné:

  • Medzi +5 V a GND pripojiť 1000 uF kondenzátor - Na dvanásť LED stačí aj 220 uF, ono je to tam len preto, aby to chytilo možné napäťové špičky pri nábehu napätie.
  • 470R rezistor na dátový vodič - Hodnota nie je vyslovene kritická a rezistor je tam kvôli tým istým možným napäťovým špičkám.
  • GND na Arduine a GND na Ringu musia byť prepojené. Musia byť prepojené aj s GND na externom zdroji.
  • +5 V sa pripojí z externého zdroja. Toto sa oplatí nepodceňovať, pretože v určitých okamihoch môžu mať LED naozaj veľkú spotrebu.

Napríklad keď som mal pripojený lineárny regulátor z 12 na 5 V a pustil som demo od Adafruitu, ktoré predvádza možnosti, tak už po pár úvodných sekundách vyskakovala spotreba nad 200 mA a regulátor celkom pekne hrial.

Odkazy:



Download
  • WS2812 - Datasheet WS2812 - Intelligent control LED integrated light source
  • WS2812B - Datasheet WS2812B - Intelligent control LED integrated light source

10.07.2015


Menu