Porovnanie 1 W a 3 W LED diód

Zápisník experimentátora

Hierarchy: Osvetlenie RC modelu lietadla

Pre potreby osvetlenia RC modelu som urobil niekoľko testov. Porovnal som svietivosť 1 W a 3 W LED diód. Typická 1 W LED dióda používa prúd 350 mA a 3 W LED dióda 700 mA. V závislosti od výrobcu sa tieto údaje môžu mierne líšiť. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím vyšší prúd cez diódu tečie, tým sa viac zahrieva a tým rýchlejšie sa znehodnocuje.

Okrajové podmienky

V prípade osvetlenia RC modelu tu ale máme niekoľko odlišností.

  • Model lietadla v priebehu roka nalieta len desiatky minút, čo sa výrazne líši napríklad od osvetlenia interiéru, kde LED diódy svietia nepretržite desiatky minút denne.
  • V modeli lietadla budeme s jednou LED diódou svietiť počas sekundy iba 50-100 ms, čo sa výrazne líši od bežného použitia týchto LED diód.
  • V modeli lietadla sa bude využívať chladenie vzduchom, čo sa výrazne líši od bežného osvetlenia v interiéri, kde nedochádza k nejakému výraznejšiemu ofukovaniu studeným vzduchom.

Na základe týchto okrajových podmienok môžeme bez starostí škrtnúť z riešenia chladič, pretože LED dióda bude svietiť iba 5-10% času, bude to len na krátky čas a okrem toho bude ešte chladená vzduchom. Toto všetko nám dáva istotu, že aj pri prúde 700 mA a bez chladenia LED diódy vydržia dostatočne dlho. Keby aj nevydržali, výmena osvetlenia nás bude stáť iba pár dolárov.

3 W power led

Kde zohnať LED diódy

Moje diódy som kupoval na Ebay, kde sa priemerná cena pohybuje okolo 2-3 USD za desať kusov. Ale veľmi dobré ceny sú aj na Banggood. Najmä keď si to porovnáte s nákupom na Slovensku, kde za jednu dáte skoro toľko, čo tu za desať.

Na skúšobnom poli

Aby sa dali tieto LED diódy používať na skúšobnom poli, priletoval som ku ním krátke kúsky drôtu, ktorý sa po experimentoch zase odletuje a vo výsledku bude pravdepodobne nahradený medenými lankami, aby sa to lepšie zamontovalo priamo do modelu.

Video

Ukážka blikania pomocou modrých LED diód a skúška svietivosti 1 W a 3 W LED diód. Vzhľadom na to, že videokamera sa prispôsobuje prudkým zmenám jasu, nie sú na videu rozdiely až tak viditeľné. Všimnite si ale, aký ostrý tieň vzniká pri svietení 3 W LED diódy. Voľným okom je ten rozdiel vo svietivosti jasne vidno.

A to čo nie je vidno vôbec je to, že 3 W LED dióda sa pri 700 mA zahreje už po pár sekundách na teplotu, ktorú skoro neudržíte v prstoch. Preto je pri trvalom svietení chladič nevyhnutný. A to nie len taký maličký, čo je vidno na jednej LED dióde, ale aj niečo poriadnejšieho.


12.06.2016


Menu