LED osvetlenie do predsiene

Zápisník experimentátora

V byte, ktorý som si kúpil, bola predsieň upravená tak, aby tam vznikol malý šatník. Okolo šatníka bola pri strope namontovaná drevená konštrukcia, v ktorej boli halogénové svetlá. Nefungovalo to a po obhliadke som zistil, že pôvodné riešenie bolo nebezpečné. Preto sme sa rozhodli to zmeniť a navrhnúť si vlastné osvetlenie pomocou LED diód.

LED svetlá do podhľadu

Kúpili sme si tieto štyri pekné hliníkové matné svetlá. V Číne ich naozaj poriadne zabalili, aby sa im cestou nič nestalo. Kúpa na Ebayi vyšla na 30 dolárov za štyri a cestovali jeden mesiac.

Pôvodný stav

Takto osvetlenie vyzeralo v pôvodnom stave. Halogénové žiarovky sú prilepené nejakým lepidlom priamo do dreva. Zápalná teplota dreva je 200-400 stupňov celzia. V halogénovej žiarovke by mala byť teplota okolo 250 stupňov celzia. Netuším, či sa z toho predchádzajúcemu nájomníkovi po zapnutí aj dymilo, ale na prvý pohľad to vyzeralo nebezpečne.

Demontáž

Odmontovanie zo steny bolo jednoduché. Štyri skrutky, manželka mi to na jednom konci podržala a tak sme to bez úrazu zložili dolu. Káble, ktoré na niektorých fotografiách trčia zo steny, boli už pri prvotnom prerobení bytu odstrihnuté na druhej strane, takže som ich len vytiahol zo steny a odstrihol pri halogénových žiarovkách.

Vtipkoval som o tom, či sa z toho nedymilo a teraz už mám istotu, že sa z toho dymilo. Halogénové žiarovky boli do pätice GU5.3 a predchádzajúci majiteľ  ich primontoval pomocou plastovej čokoládky. Niektoré čokoládky boli riadne zoškvarené, takže to teplo z halogénovej žiarovky bolo naozaj intenzívne.

Samotné žiarovky boli do otvorov vlepené pomocou nejakej pružnej silikónovej hmoty. Dalo sa to dookola narezať a žiarovky sa dali potom vybrať z otvorov.

Zväčšovanie otvorov v dreve

LED svetlá potrebujú trochu väčší otvor, takže bolo potrebné otvory mierne zväčšiť. Nakresliť papierovú šablónu podľa svetla nebol problém. Horšie sa javilo samotné vyrezávanie, ale potom sa ukázalo, že otec má na to ideálny nástroj a všetky otvory sme vyrezali do dreva za 5 minút.

Objavil sa potom ešte jeden problém. Na rohu sa nachádzal otvor a po jeho zväčšení sa do neho nedalo vložiť svetlo, lebo prekážal kovový uholník. Ten kov som asi hodinu odstraňoval. Na rebríku s rukavicou a pílovým listom na železo v jednej ruke. Strašná práca, ale nakoniec sa to podarilo.

Zapojenie svetiel

Tento typ výkonných LED sa napája zdrojom konštantného prúdu, ktorý by mal mať okolo 300 mA. Na to slúži tá malá biela kocočka, kde je nejaký záhadný čínsky integrovaný obvod, cievka a pár kondenzátorov. Zdroj sa na jednej strane napojí na 220 V striedavého napätia a na druhej strane produkuje jednosmerný prúd. Tá strana je už napojená na samotné LED diódy vo svetle.

Pre moje potreby stačilo, že sa na stene nachádza vypínač, z ktorého je napájané svetlo za stenou. Tá je zo sádrokartónu. Preto som do steny vyvŕtal dve diery na vodiče (jednu úplne hore a druhú za krabicou vypínača). Vypínač som zmenil z jednoduchého na dvojitý, poprepájal na ňom fázu tak, aby ostal zachovaný aj pôvodný okruh aj vznikol nový okruh hore k LED svetlám.

A potom už len stačilo hore na drevenej konštrukcii pospájať vodiče pomocou WAGO svoriek s tromi otvormi a svetlo sa mohlo zapnúť. Pridal som niekoľko obrázkov, na ktorých je vidieť svietivosť 3x1 W LED a trošku nejasne dve WAGO svorky. Čínske prívodné vodiče mohli byť aj trošku hrubšie, ale pomocou zaklápacích svoriek sa dali upevniť aj tie.

Testovanie

Svetlá som nechal hodinu svietiť a potom som otestoval ich teplotu. Vďaka obrovskému chladiču sú na dotyk iba vlažné a rovnako sa správa aj zdroj konštantného prúdu, ktorý napája LED svetlo.

Po troch rokoch

Svetlá používame už tri roky a všetko funguje bez najmenších problémov.


05.07.2017


Menu