Pre začiatočníkov: Ako som ja bol začiatočníkom

Zápisník experimentátora

Moje začiatky s Arduinom boli plné veselých momentov. Ešte predtým, ako som si kúpil prvé Arduino, chcel som si vyskúšať, či by som bol schopný vytvoriť nejakú elektroniku. A tak som si kúpil úplne náhodne najlacnejšiu elektronickú stavebnicu. Bol to breadboard s niekoľkými súčiastkami a návodom. Stránku obchodu som si našiel na Internete a zhodou okolností sme boli o pár dní s manželkou na prechádzke vo Zvolene. Stačila chvíľka a už som bol v obchode. Predavač mi nákup zaklincoval poznámkou, že "chlapcovi sa to bude určite páčiť". V nemom úžase som prikývol a vyšiel z obchodu.

O pár hodín som už sedel nad stavebnicou a tešil sa nad prvou svietiacou LED. Nie je to nič tajne, bola to stavebnica EDU01 Solderless Educative Starterkit od firmy Velleman. V prvý večer som poskladal asi 5 elektronických obvodov a na druhý deň som skončil posledným obvodom - trojitým multivibrátorom. Od prvého okamihu ma to nadchlo a aj keď som ničomu úplne presne nerozumel, podľa obrázkov v manuáli, ktoré vyznačovali presnú polohu každej súčiastky, som poskladal bez problémov každý elektrický obvod.

Predtým som sa elektronike vôbec nevenoval, naposledy som sa s ňou stretol v stredoškolskej fyzike, kde to bolo spomenuté len okrajovo a odvtedy uplynulo niekoľko desiatok rokov. Ale bola to pre mňa obrovská motivácia, že som odrazu poskladal niečo, čo aj fungovalo. Súčiastky, ktoré som dovtedy videl na náhodne odhalených plošných spojoch, odrazu prestali byť len nejakými súčiastkami a stali sa konkrétnymi súčiastkami. Nevedel som síce poriadne, na čo sú dobré, ale už som ich rozoznal.

Táto malá stavebnica mi postačila na to, aby som získal úplné základy z elektroniky. Potom som si už bez obáv kúpil Arduino, pretože programovanie v C++ pre mňa nebolo žiadnym problémom. Programovanie je jedna vec, blikanie LED je druhá vec a problémy sa objavia až pri tej tretej veci. Keď sa chcete dostať od blikania LED niekam ďalej. Nevyhnete sa tomu, že musíte elektroniku začať študovať. Musíte študovať vlastnosti súčiastok a snažíte sa pochopiť, na čo sa používajú. Časom pochopíte, ako jednotlivé súčiastky pracujú a aká je úloha elektriny, ktorá sa pomocou súčiastok ovláda. Toto všetko si vyžaduje čas. Budete to študovať niekoľko mesiacov, pretože sa musíte naučiť dosť veľa informácií. Neskôr sa vám to bude zdať ako samozrejmosť, ale na úplnom začiatku nechápete veľa súvislostí a aj keď sa s tými informáciami stretnete, nebudete vedieť, že sú dôležité a na začiatku ich budete ignorovať.

V tejto fáze je pravdepodobne najlepšie, ak sa pomocou nejakej knihy učíte používať jednotlivé súčiastky (nezávisle na Arduine) a popritom si študujete samotné Arduino a hráte sa s modulmi, ktoré ste si kúpili k Arduinu. Je dôležite študovať jedno aj druhé, pretože vo svete Arduina sa síce stretnete s obrovským množstvom modulov, ale ich praktické zapojenie nie je vždy jednoduché. Takto dosiahnete vyvážený pomer medzi zábavou a aj sa popri tom niečo naučíte. Lebo Arduino poskytuje veľa možností, ako sa nenáročným spôsobom zabaviť. Vývojové prostredie je jednoduché a skoro na všetko sú napísané knižnice, ktoré vás odbremenia od detailného študovania podrobností rôznych protokolov, ktorými sa so súčiastkami komunikuje. Tých základných protokolov nie je až tak veľa, ale k Arduinu si kúpite aj množstvo súčiastok z Číny a tam autori súčiastok veľakrát vymysleli nejaké zvláštne vylepšenie, ktoré sa už pri žiadnej ďalšej súčiastke nebude opakovať.

Ja som začal pracovať s Arduinom v čase, keď ešte nebol celý systém dokonalý. Najmä systém vyhľadania vhodnej knižnice k nejakej súčiastke nebol súčasťou Arduino IDE. Museli ste hľadať na Internete, a často ste natrafili na iba čiastočne fungujúce riešenie, ktoré ste museli upravovať, aby sa daná súčiastka dala použiť. Verím tomu, že pokiaľ dokonale neovládate C++, tak to mohlo byť pre začiatočníka dosť frustrujúce. Dnes je to už iné a priamo v IDE si nájdete vhodné riešenie. Všetky knižnice sú na webe GitHub, kde si môžete prečítať dokumentáciu a ak má daná knižnica nejaký problém, nájdete to tam popísané. Autori knižníc majú dobrú spätnú väzbu a tak sú schopní rýchlo reagovať a vydávať opravené verzie.

Svet Arduina už nie je divokým západom, ale sa presunul k lepšej prepracovanosti a spoľahlivosti. Ale aj tak sa nevyhnete tomu, že vám čosi fungovať nebude. A keď na taký problém narazíte, vtedy sa ukáže, či má pre vás zmysel pokračovať. Ak napriek neúspechu po pár dňoch problém prekonáte, určite sa posuniete ďalej, dozviete sa nové informácie, ktoré využijete pri nasledovnom projekte. A budet sa znova a znova vrhať na nové elektrické obvody a budete skúšať niečo nové. Alebo sa nad problémom budete len trápiť, možno skúsite pomoc na nejakom fóre, ale rýchlo pochopíte, že Arduino nie je pre vás.


02.12.2020


Menu