USBasp - Windows 10 ovládač

Zápisník experimentátora

Programátor USBasp slúži na pohodlné programovanie mikrokontrolérov. Ak používate Windows 10, budete musieť použiť podpísané ovládače, aby programátor fungoval. Pripravil som pre vás video, kde je celý postup inštalácie podpísaných ovládačov vysvetlený.

USBasp na Internete

  • USBasp (USBasp USBISP 3.3V / 5V AVR Programmer USB ATMEGA8) - Programátor sa pripojí na jednej strane do USB a na druhej strane do nasledovného adaptéra. Stojí približne 2,5 USD na Ebay. Na Banggood stojí približne 3 USD.

  • Adaptér z 10 na 6 pinov (10Pin Convert To Standard 6 Pin Adapter Board For ATMEL STK500 AVRISP USBASP) - Vo všetkých schémach, ktoré pripájajú Arduino-like mikrokontroléry sa používa 6 pinový konektor. Šetríte tak miestom. Stojí približne 1 USD na Ebay.

K týmto kúpeným súčiastkam je dobré si vyrobiť ešte jeden adaptér, ktorý sa využije pri programovaní na skúšobnom poli. Ten zabezpečí, že na jednej strane je klasický 6 pinový konektor, ktorý nájdete aj na svojom Arduine (označený ako ICSP), ktorý sa pomocou kúska plošného spoja roztiahne na šírku stredného poľa na skúšobnom poli. Dosiahnete tak šírku z 2x2,51 mm na 4x2,51 mm. Potom už pohodlne prepojíte jednotlivé piny medzi USBasp a mikrokontrolérom.

Ovládač

Zo stránky https://zadig.akeo.ie/ si stiahnite program Zadig. Ten v sebe má všetko potrebné. Najprv zastrčte USBasp do USB a spustite program. V rozbaľovacej ponuke nájdite USBasp. Ak tam nie je, v menu zapnite Options/List All Devices. Dajte si pozor na to, aby ste vybrali iba USBasp. Program nijako nekontroluje, k akému hardvéru nainštaluje ovládače a mohli by ste si nedopatrením nejaký hardvér odstaviť.

V riadku Driver vidíte, aký konkrétny ovládač je nainštalovaný a na aký ovládač ho môžete zmeniť. Pre vaše potreby sú použiteľné tieto:

  • libusbK - Na čínske klony bude pravdepodobne fungovať tento.
  • libusb-win32 - Toto by malo fungovať na originálne firmvéry v USBasp.

Mne vo Windows fungujú oba tieto ovládače.



Video



03.03.2021


Menu