Zoznam článkov 2015

Blog

12/2015

26.12.2015 Ako na SMD súčiastky

SMD súčiastky vidíme na každom kroku. Sú lacné, zaberajú málo miesta a výsledok vyzerá ďaleko lepšie ako s normálnymi súčiastkami. Horšie je už s ich letovaním.

24.12.2015 ATtiny85 a rotačný enkodér

V tomto článku využijeme mikrokontrolér ATtiny85 a rotačný enkodér na ovládanie jasu LED diódy. Pomocou rotačného enkodéra budeme nastavovať úroveň jasu, ktorú bude mikrokontrolér pomocou PWM modulácie používať na ovládanie LED. Úroveň jasu budeme transformovať tak, aby malo oko pocit lineárnej zmeny.

20.12.2015 Arduino a rotačný enkodér

Skúmať vlastnosti rotačného enkodéra môžeme pohodlne pomocou Arduina. Na pár pinov si pripojíme rotačný enkodér a prečítané údaje si odošleme pomocou sériového portu do počítača. V článku sa pozrieme na rotačný enkodér bez ošetrenia zákmitov aj s ošetrením zákmitov.

16.12.2015 Vzorky mikrokontrolérov zadarmo od Atmelu

Približne pred mesiacom som absolvoval tortúru objednávania vzoriek zadarmo od Atmelu. Aby som to skrátil, napokon som sa vzdal, lebo tie vzorky sú zjavne určené iba pre veľkých zákazníkov. Ale celý ten môj pokus mal zaujímavú dohru.

13.12.2015 Atmel Studio 7.0

Firma Atmel vydala začiatkom októbra novú verziu svojho editora. Pre fanúšikov Arduina je dobrou správou to, že sa viac sústreďuje na Arduino. Nové možností sú aj v oblasti moderných 32-bitových mikrokontrolérov.

10.12.2015 Serial Plotter - Vizualizácia údajov

Arduino IDE už viac rokov obsahuje program Serial Monitor, pomocou ktorého je možné sledovať odosielané údaje z Arduina. Vizualizácia týchto údajov ale doteraz chýbala. Od verzie IDE 1.

08.12.2015 SMD LED diódy pod mikroskopom

Pri pohľade voľným okom na LED diódu nevidíte nič zaujímavé. Je to obyčajná LED dióda. Pod mikroskopom sa pred vami niekedy ukáže skoro umelecké dielo.

05.12.2015 Arduino v roku 2025

Položili ste si niekedy otázku, ako bude vyzerať svet mikrokontrolérov o desať rokov? Bude tu ešte Arduino a bude sa vôbec podobať na to, ako ho poznáme dnes? Pred pár dňami sa mi narodil syn a o desať rokov by mohol byť vo veku, kedy by sa aj on mohol zaujímať o svet mikrokontrolérov. Ako ale bude vyzerať svet mikrokontrolérov? Je jasné, že bude určite existovať, pretože každý rok vidíme, ako mikrokontroléry postupne ovládajú celý svet a ako sú montované skoro do každého zariadenia každodenného života. Myslím si, že nik z nás nie je schopný predvídať, kde to bude o desať rokov.

10/2015

30.10.2015 SAM D10 Xplained Mini - 00 Vytvorenie vzorového projektu

Úvodné oboznámenie sa s vývojovou doskou SAM D10 Xplained Mini. Doska umožňuje otestovať možnosti 32-bitového mikrokontroléra ATSAMD10. Oboznámime sa s možnosťami dosky a vygenerujeme si základný projekt.

16.10.2015 Arduino Due - DAC

V tomto článku sa pozriema na DAC. DAC je skratka pre digitálno-analógový prevodník. Arduino Due má dva takéto prevodníky vďaka mikrokontroléru ATSAM3X8E.

16.10.2015 Arduino 101

Pri prehľadávaní domovskej stránky Arduina som narazil na zmienku o pripravovanej základnej doske Arduino 101. Popis je zatiaľ stručný, ale základné informácie sú známe. Jedná sa o dosku, ktorú pripravujú spolu s firmou Intel.

11.10.2015 Teensy 3.2 a Arduino Due PWM

Tento článok sa sústreďuje na rýchlejšie verzie Arduina. Obe vyžadujú napájanie 3,3 V a obe majú dostatočný počet PWM výstupov, aby sa s nimi dali robiť pohodlné efekty bez doplňujúsich obvodov. Sústredíme sa na tri algoritmy, ktoré budú ovládať LED diódy.

02.10.2015 Referencie na stránky v zozname súborov

V zozname súborov na stiahnutie som doplnil referencie na stránky, ktoré sa na tieto súbory odkazujú. Zoznam stránok sa ukazuje menším písmom pod popisom ako zoznam hypertextov. Zoznam obsahuje odkazy na články v blogu a na stránky.

9/2015

23.09.2015 Simulácia ohňa

Tento článok popisuje algoritmus, ktorý simuluje horenie ohňa. Je to môj prvý pokus o jeho simuláciu. Simulácia sa skúša na NeoPixel Ringu s 24 LED diódami.

18.09.2015 TimerOne - Pohodlne na 16-bit timer

Ak potrebujete v pravidelných intervaloch vykonávať v Arduine nejakú činnosť, nevyhnete sa použitiu timera. Interne je to v mikrokontroléri zariadené tak, že nastavíte hodnoty v pár registroch a časovač sa spustí. Vyžaduje si to ale rátanie presných čísiel, ktoré sú závislé od frekvencie.

10.09.2015 Hodiny z NeoPixel Ring - reálny čas

[sk]V poslednom článku zo série o vytváraní hodín pripojíme ku obvodu hodiny reálneho času. Využijeme na to obvod DS1307, ktorý obsahuje v sebe hodiny reálneho času. Na jeho spojazdnenie budeme potrebovať iba niekoľko externých súčiastok.

08.09.2015 B3603 - Laboratórny zdroj chudobného muža

[sk]Každý fanúšik elektroniky skôr alebo neskôr zatúži po laboratórnom zdroji. A pretože laboratórne zdroje pre profesionálov stoja dosť veľa, vždy ho napadne myšlienka, či by si miesto toho nemal postaviť sám niečo lacné. Dá sa aj tak, ale pre hobby použitie sa dá použiť aj hotový výrobok za 12 dolárov.

8/2015

27.08.2015 Viacjazyčný text

26.08.2015 Atmel mikrokontroléry novinky 08/2015

Augustové zmeny v zozname mikrokontrolérov firmy Atmel. Tento mesiac trošku zmenili stránku na vyhľadávanie, takže zoznam som horko-ťažko vydoloval porovnaním stiahnuteľného súboru. Pribudlo 9 mikrokontrolérov, všetky s jadrom Cortext-M0+.

26.08.2015 Circuit Simulator v novej podobe

Mnohí poznáte program Circuit Simulator Applet od Paula Falstada. Tento applet v Jave umožňoval dlhé roky jednoduchú vizualizáciu elektrických obvodov priamo na obrazovke prehliadača. Prednedávnom sa objavila inovovaná verzia, ktorá je naprogramovaná v Javascripte.

25.08.2015 DS1307 na skúšobnom poli

DS1307 je integrovaný obvod s hodinami reálneho času. Vyznačuje sa jednoduchou konštrukciou a pomerne vysokou presnosťou. Dá sa kúpiť aj ako poskladaný modul, ale v tomto článku použijeme priamo integrovaný obvod, kryštál a skúšobné pole.

24.08.2015 Hodiny z NeoPixel Ring - ovládanie tlačidlami

Vo štvrtom článku rozvinieme ovládanie tlačidlami. Použijeme tri tlačidlá a naprogramujeme si stavový automat, ktorý umožní prepínanie medzi behom hodín a ich nastavovaním. Táto verzia programu sa už bude blížiť výslednému kódu.

23.08.2015 Hodiny z NeoPixel Ring - jedno tlačidlo na ovládanie parametrov

V treťom článku sa pokúsime ovládať naše hodiny pomocou tlačidla. Aby nebola problematika príliš zložitá, rozdelil som tému o tlačidlách do dvoch samostatných článkov. V tomto článku sa budeme venovať len jedinému tlačidlu a budeme pomocou neho zapínať a vypínať milisekundovú ručičku.

15.08.2015 Porovnanie frekvencie hodín na dvoch Arduinach

Pred pár dňami som si dokúpil dve dosky Arduino Pro Mini. Priletoval som na ne odlamovacie lišty, aby sa dali zastrčiť do skúšobného poľa a pripojil ich na zdroj. Obvykle je v nich nahraná nejaká modifikácia programu Blink, ktorá bliká LED diódou na pine 13.

14.08.2015 Prvý pokus so SMD technológiou

Tak som aj ja začal pracovať so SMD. Najprv som si vyskúšal odletovanie súčiastok pomocou horúcovzdušnej pištole a teraz som sa pokúsil o prvý krok opačným smerom. Vytvoriť plošný spoj s niekoľkými SMD súčiastkami.

10.08.2015 Interné pull-up rezistory v ATtiny85

Pri čítaní knihy o Adafruit Trinket, čo je vlastne len miniatúrna doska s mikrokontrolérom ATtiny85 ma zaujala zmienka o tom, ako robili USB komunikáciu na pinoch 3 a 4 a narazili na problém podivnej hodnoty napätia na pine po zapnutí interného pull-up rezistora. Znelo to divne. Prečo by práve na jednom porte bola iná hodnota než Vcc? Preto vznikol tento miniatúrny program, ktorý na všetkých dostupných portoch zapne interný pull-up.

10.08.2015 Hodiny z NeoPixel Ring - prispôsobenie jasu okolitému osvetleniu

[sk]V druhom článku na tému hodín z NeoPixel Ring sa pozrieme na prispôsobenie jasu diód ku okolitému osvetleniu. Pomocou fotorezistora budeme merať intenzitu osvetlenia a pomocou plávajúceho priemeru budeme túto hodnotu vyhladzovať, aby nám hodiny nekmitali pri každom malom tieni, ktorý prejde ponad fotorezistor.[/sk] [sk]Základom budú dva články, ktoré som na túto tému napísal:[/sk] [sk]Meranie intenzity svetla cez fotorezistor - Fotorezistor funguje tak, že podľa intenzity svetla mení svoj odpor.

07.08.2015 Vyhladzovanie analógového merania pomocou plávajúceho priemeru

Počas prípravy pokračovania článku o hodinách z NeoPixel Ring som napísal tento kód. Je to rýchla implementácia plávajúceho priemeru, ktorý sa hodí na vyhladzovanie meraní, ktoré mierne oscilujú okolo jednej hodnoty. Princíp plávajúceho priemeru je jednoduchý.

7/2015

30.07.2015 Atmel mikrokontroléry novinky 07/2015

V tomto mesiaci Atmel predstavil niekoľko nových mikrokontrolérov. Objavila sa nová verzia obľúbenej ATmega328P s označením ATmega328PE. A objavilo sa aj niekoľko nových mikrokontrolérov rady ATSAMC20 a ATSAMC21.

28.07.2015 Stmievač LED pásika s dvomi PIR senzormi

Stmievače už úspešne fungujú na viacerých miestach. Tento mesiac som mal možnosť nasadiť dva nové stmievače. Prvý bol klasický jednosenzorový s programom nastaveným na 45 s intervaly.

27.07.2015 Meranie intenzity svetla cez fotorezistor

Fotorezistor je súčiastka, ktorej odpor klesá s rastúcou intenzitou svetla. Používa sa v kombinácii s ďalším rezistorom, s ktorým vytvára deličku napätia. Meraním napätia medzi oboma odpormi môžeme získať napätie, ktoré zodpovedá intenzite svetla.

24.07.2015 KiCad - pohodlné generovanie schémy integrovaného obvodu

KiCad je free nástroj na kreslenie schém obvodov a plošných spojov. Musíte mu prísť na chuť, ale keď sa naučíte pár základných funkcií, kreslenie ide rýchlo. Občas ale potrebujete nakresliť novú schému.

22.07.2015 Hodiny z NeoPixel Ring - základy

[sk]LED hodiny vytvorené z NeoPixel Ringu a Arduina. V tomto článku si vysvetlíme základné zapojenie a navrhneme prvú verziu programu. Budeme na to potrebovať Arduino Uno, jedno skúšobné pole a NeoPixel Ring s dvanástimi diódami.

16.07.2015 Odštiepenci v júli

Po avízovanom vydaní IDE Arduino Studio sa očakávala horúčkovitá tvorba v ich tábore. Ale realita je nejaká spomalená. Občas sa tam síce nejaká zmena objaví, ale týmto tempom ešte pár mesiacov nebude nič na trhu.

10.07.2015 Napájanie pre NeoPixel Ring

Po pokusnej kúpe NeoPixel Stick som si kúpil ešte jeden NeoPixel Ring. Verzia s dvanástimi LED diódami. Jeho napájanie je už na hranici možností Arduina.

07.07.2015 AD9850 hrá Moon River z filmu Raňajky u Tiffanyho

Počas práce na generátore signálov toto vzniklo ako vedľajší produkt. Výstup z generátora AD9850 je zosilňovaný cez LM386 a prehrávaný cez miniatúrny reproduktor. Momentálne mám rozpracovanú nejakú konštrukciu na báze AD9850 a počas práce na nej ma napadlo, že keď už ten integrovaný obvod dáva taký pekný sínusový signál, či by sa to nedalo aj počúvať.

03.07.2015 Vývoj stránky - Formátovanie zdrojových textov

Na pôvodnej stránke bol večný problém skopírovať kus zdrojového textu pre Arduino na web. Na tejto stránke sa to deje automaticky vďaka automatickému JS formátovaniu pomocou https://highlightjs.org/.

02.07.2015 WS2812 a NeoPixel Stick

Prednedávnom som si kúpil čínsku verziu NeoPixel Stick. Je to malý prúžok s ôsmimi RGB LED diódami. Predávajú sa aj iné tvary, prípadne LED pásiky.

6/2015

30.06.2015 Vývoj stránky - Obrázky

Doplnil som do blogovacieho systému možnosť pracovať s obrázkami. App Engine umožňuje všetky obrázky skladovať vo svojich interných skladoch, nazývaných Blobstore a odtiaľ ich poskytovať zobrazovanej stránke. Programovanie toho bolo nakoniec celkom jednoduché a tak môžem konečne kompletne presunúť blogy z pôvodnej stránky sem.

23.06.2015 Odštiepenci opúšťajú Arduino IDE?

Zaujímavé veci sa dejú v tábore odštiepencov z Arduino.org. Pred pár mesiacmi vytvorili klona pôvodného IDE pod verziou 1.

17.06.2015 RGB LED alebo WS2812?

Pokiaľ sa chystáte pracovať s farebnými LED diódami, je dobré mať jasno v možnostiach, ktoré v tejto oblasti máte. Každá farebná dióda pracuje tak, že mieša výslednú farbu z troch zložiek RGB. Podľa toho, ako jasne ktorá zložka svieti, sa odvíja výsledná farba.

16.06.2015 Vývoj stránky - Blog

Keď som sa púšťal do vývoja blogu v Pythone pre Google App Engine, netušil som, koľko času to zhltne. Mal som len stiahnutý vzorový blog, podľa ktorého som to robil. Nakoniec to trvalo len dva dni.

4/2015

06.04.2015 Stíhate sledovať zmeny vo vývoji Arduina v roku 2015?

Len na ilustráciu zoznam nových verzií v tomto roku. 1.6.

2/2015

22.02.2015 Pitva MP3 prehrávača

Zariadenie to už má za sebou, tak som z neho urobil aspoň niekoľko posmrtných fotiek. Na prvom obrázku je predná strana. Ten LCD displej sa nápadne ponáša na tie isté desaťdolárove displeje, ktoré sa dajú kúpiť na Ebayi.

1/2015

17.01.2015 ATtiny85 ako generátor zvukov

Zaujal ma projekt, ktorý z najmenšieho Arduina generuje slušne počuteľný zvuk. Našiel som ho na stránke Tiny Synth. Keď píšem, že slušný zvuk, tak je tým myslené niečo viac, ako obyčajné beep zvuky, ktoré môžete nájsť v príkladoch k Arduinu.

Menu